2015. október 29., csütörtök

Mert sütni jó!

Sziasztok Édeseim!
Nagyon örülök, hogy facebokon elértük már a 100 főt és napról napra csak gyarapodunk:)Köszönöm nektek!
Mint tudjátok beneveztem a Budapest Cheesecake nevű versenyre, ahol csak egy nyertes volt. Most már nem árulok zsákba macskát ha elmondom nem én nyertem (habár az egyik nagy álmom lett volna a nyeremény), viszont egy kedves üzenetet kaptam cserébe, ami biztosítja, hogy nem csak a nyerés a lényeg hanem a részvét is számít. Nagyon hasonló recepttel jelentkeztem a versenyre, mint amivel meg is nyerte a hölgy a versenyt.  Próbáltam úgy összeállítani a tortát, hogy ne legyen túl modern de különböző állagú alapanyagokból álljon össze, hagyományos ízeket szerettem volna, de nem unalmasat. Kutatást végeztem mielőtt neki láttam a sütimnek. A kereső segítségével utána néztem, hogy mi jellemzi a magyar cukrász történelmét. Nagyon érdekes dolgokra bukkantam, így mint az édességekben nem jeleskedtünk sokáig, hiszen nem lehetett csak úgy nasizni bárkinek. Megszabták, hogy kik, miből, mikor, hogyan ehetnek édességet. Főleg a nemesek fogyaszthatták a kezdetleges édesipari termékeket így mint pl. : aszalt gyümölcsök, magvak. Aztán fejlődött a gazdaság és megjelentek az import áruk, így a méz, a csokoládé is. Természetesen hátrányunkból gyorsan előnyt fabrikáltak az ügyes cukrászok, hiszen hamar eljutottunk az aszalt gyümölcsöktől a dobos tortáig. Szerencsére mai napig sok ország irigykedik a magyar gasztronómiára és kifejezetten a cukrászatra is, hiszen a kitalált édességeinket sokszor, sok helyen felhasználják. Legyünk rá büszkék és szeressünk sütni, főzni. Ahogy szokták mondani, egy csipet szeretet is kell, hogy legyen az ételünkben.:) 
Íme a levél amit kaptam:


A torta:
Linzer tészta készítése: liszt, cukor, vaj, tojás


főzött mák: mák, cukor, víz

alapanyagok: krémsajt, baracklekvár, porcukor, só, főzött mák, linzi tészta, rum

és a kész torta



Ti milyen sajttortát ennétek szívesen? Tudtok különleges recepteket?
XOXO