2015. június 11., csütörtök

Újdonság

Sziasztok!
Kicsit elhanyagoltam mostanában az írást, de most itt vagyok és új infókkal szolgálhatok nektek. Július 3.-án ugyanis utazom Miamiba ami azért is fantasztikus mert még sose voltam Floridában és vissza térhetek az államokba 15 év után. Nagyon izgatott vagyok és várom, hogy induljunk. Már most kattognak a fogaskerekek, hogy mit pakoljak be mire lesz szükségem. Nagyon várom, hogy az óceán mellett finom sós vízi herkentyűket ehessek. És természetesen ahogy betérünk egy élelmiszer boltba lecsapok azokra amiket utoljára 9 évesen ehettem. Persze ezek csak a gasztronómia részei, mi lesz még a túrákon, a fürdésnél....és még sok mindent fogunk csinálni. Ti voltatok már ott? Esetleg az államokban? Mi a kedvenc tengeren túli ételetek? És kinek, hogy telik a nyár?
Apropó nyár, nem kívánom a nehéz ételeket, ilyenkor sok kedvem nincs a konyhában állni és sütni, főzni. Leginkább a salátákat preferálom ezeken a meleg napokon. Ma kipróbáltam egy nagyon egyszerű káposzta étel elkészítését. Nem tudom ki látta a neten vagy a Pinterest appon  ezt a típusú ételt, de engem nagyon megfogott. Teljesen más elkészítési módot igényel mint amikhez mi szoktunk hozzá, és az előkészítés nem, hogy egyszerű de konkrétan 1 percbe telik. 
Hozzávalók:

  • káposzta
  • só, bors
  • fokhagyma
  • olívaolaj
Elkészítése:

A káposztát vágjuk fel karikákra fektessük le a tepsire kenjük le olajjal, aprított fokhagymát dugdossunk a résekbe és szórjuk meg sóval borssal. 200°C-on 30 percig süssük. És kész.

Köretként kiváló, de magában is ízletes. 
Egy tipp: ha megcukrozzuk akkor olyan mint a káposztás tészta csak tészta nélkül:)




Én simán magában ettem és jól laktam vele. Miért is jó a káposzta a szervezetünknek? :

A káposzta  nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, valamint e-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin vaen, amly antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében. A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.


Tippek - tanácsok

A népi gyógyászat a káposztát nemcsak belsőleg ajánlja, hanem például a leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is. Sodrófával, vagy egy üvegpalackkal kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/kaposzta_jo_fejek/20070110111754 )

Ti tudnátok nekem mondani saláta dresszingeket? Picit bajban vagyok velük:)
XOXO