2015. április 21., kedd

Ujra?

Sziasztok!
Aki olvassa a blogot es erdeklodik iranta attol elnezest szeretnek kerni, hogy igy eltuntem. Most is epp a suliban ulok es varom, hogy a tanar betoppanjon es izgalmas vetkozesek es oltozkodesek kezdodjenek. Nem kell termeszetesen felreerteni, csak a munkaruhak probajarol van szo. Szerintem nagyon izgalmas. Lehet valasztani, hogy ki milyet szeretne sajnos a szin az adott (feher) de a nadragban van valasztasi lehetoseg ugyanis van a sima feher vagy a kockas fekete-szurke-feher valtozat. En meg nem dontottem, hogy melyiket is szeretnem de lehet, hogy divatozok egyet.
Nagyon sok minden tortent velem az utolso bejegyzesem ota nem is tudom hol kezdjem.
Elkezdtem edzeni es eletmodot valtoztattam. Habar ez eros tulzas ugyanis meg nem valtozott meg az etrendem teljesen de kitartas ido es akaratero kell hozza. Nagyon nehez nem elkeszitenem a kedvenc sutimet vagy nem belenyalni a jo kis baconos reggelibe, de meg igy is buszken kijelenthetem, hogy megcsinaltam eletem elso madartejet. Persze csak picit kostoltam, hogy megse csaljak de muszaj voltam. Istenire sikerult ugy nezett ki ahogy az a nagy konyvben le van irva es kb. 15perc alatt elkeszult. Ezzel szemben az elso pogacsam tragedia lett de nembaj ez biztat arra, hogy legkozelebb mar egy sajat recepttel keszitsem azt. Ha sikerult megtalalni a tokeleteset akkor szolok, de ha ti tudtok egy nagyon jo pogacsa receptet leirhatjatok ide is van emailen is elkuldhetitek.
Na mar most emlitettem a nagy atalakulasomat ez azzal jar, higy rendszeresen  es egeszsegesen etkezzek. Par receptet szeretnek veletek majd megosztani es a tapasztalataimat is leirom majd nektek.
Nemtudom, hogy fog sikerulni a cukrasz suli mellett de eros leszek es kitarto.
Milyen receptekre vagy tippekre lennetek kivancsiak?
Szep estet nektek

Xoxo

2015. április 3., péntek

A torta

Hát hol is kezdjem...eljött a várva várt nap amikor is olyat tettem amit még ezelőtt soha, neki álltam életem első igazi tortájához. Vagyis dúsabb piskóta alap, fondant, színek, csipet mérgelődés és a végén nagy izgalom és öröm. De nem volt ez ilyen egyszerű...
Neki álltam pár nappal ezelőtt a fondantnak ami kifogástalanra sikeredett, viszont miután átgyúrtam és beszíneztem már nem volt annyira egyszerű vele dolgozni, az az észrevételem, hogy a fehér teljesen jó, selymes állagú maradt a sárgának már picit rosszabb kinézete volt ugyan is hiába tettem hozzá sok vajat újragyúrásnál még mindig töredezett (ez meglátszik a  képen is). A pirosból olyan keveset csináltam, hogy ott nem tűnt fel változás, a fekete viszont botrány, teljesen szétmorzsolódott olyan volt mintha egy száraz kenyeret csipegetnék a madaraknak, tehát végeredmény: utána járok még a jó színezett fondant receptnek.

A következő lépés a tészta alap volt, már korábban említettem egy újságot ott találtam a következő receptet:
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 5 tojás
  • kis vaj a kikenéshez
Van egy receptkönyvem ahol le van írva , hogy például a 16 dkg cukor az mennyi evőkanálnak felel meg. Pontosabban a könyvben 2 dkg cukor/liszt 1 evőkanálnak felel meg. Így már könnyen ki tudtam számolni mérleg nélkül is, hogy mennyi lisztre és cukorra van szükségem.
A tojásokat egészben felhabosítom a cukorral, mielőtt elkezdenénk a tojásokat felhabosítani egyenként törjük fel és tegyük a tálba, ez azért jó mert ha az egyik romlott akkor nem keveredik a többivel és így ki tudjuk szűrni. ( kb 5 percig keverem a habverővel) Miután elértük a kívánt állagot beleszitálhatjuk a lisztet. Én kétszer szitáltam át, a recept háromszor írta elő de szerintem a kettő is elég. 
Mutatok pár képet az elkészítésről. 
 
               

                                           


Miután hozzáadtuk a lisztet a felvert tojásokhoz, beleönthetjük a vajjal kikent és belisztezett formába ( én egy csatos 22 cm- es formát használtam ). 180 °C- on előmelegített sütőbe dugjuk és ott haggyuk 30 percig. A recept szerint 40 perc szükséges de nekem bőven elég volt a 30 perc. Várjuk meg amíg kihűl és 3 részbe tudjuk felvágni.










Sajnos nekem picit felpúposodott a tésztám valószínűleg azért mert túl sokáig volt bent, de én levágtam a púpját így egypupuból nullpupu lett.
Igaz, hogy még nem készítettem ilyen típusú piskótát de nekem eléggé tetszett:)

Több féle krém is létezik és én a mogyorókrémes mascarponét választottam, a fondant alá pedig egyszerű vajkrémet készítettem.
Mogyorókrémes mascarpone krém:
  • mascarpone
  • mogyoróvaj
  • porcukor
  • tejszín
A mascarponet, porcukrot és a tejszínt felverjük habbá, a mogyoróvajat fellazítjuk egy kis tejszínnel és hozzá tesszük a habhoz. Kész is...ISTENI

Vajkrém:
  • vaj
  • porcukor
A puha vajat és a porcukor habossá verem. Akkor jó ha már kenhető állagú. Én tettem hozzá egy kis vanília kivonatot is.

Miután elkészültek a krémek betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen. Mikor a piskóta kihűlt szintenként bekentem a krémmel. Miután megvoltak a rétegek a külsejét is bekenem jó alaposan a vajkrémmel (ez azért kell mert erre tapad rá a fondant). Bevallom tortaforgató nélkül nagyon nehéz volt, meg hát rutinom sincs. De valahol el kell kezdeni:)

A végére már csak a díszítés maradt. Miután hagytam állni a tortát kinyújtottam a fondantokat és elkezdtem az M&M's figurát.
Sajnos megrepedt a fondant de szerintem első tortának megteszi, cuki kis m&m's baby torta:))))



Sok sikert ha kipróbáljátok.
Ti készítettetek már tortákat? Mik a tapasztalatok?
xoxo